Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η δημιουργία τρισδιάστατων ταινιών
Η εξέλιξη της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα την χρήση τρισδιάστατων γραφικών υπολογιστή, αλλά και την δημιουργία ολόκληρων τρισδιάστατων (3D) ταινιών.
Τρισδιάστατα (3D) γραφικά υπολογιστή
Τα τρισδιάστατα (3D) γραφικά υπολογιστή είναι γραφικά που χρησιμοποιούν μία αναπαράσταση γεωμετρικών δεδομένων σε τρεις διαστάσεις. Αυτά βρίσκονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για σκοπούς εκτέλεσης υπολογισμών και σκιαγράφησης δισδιάστατων εικόνων. Οι εικόνες μπορούν να αποθηκευτούν για προβολή αργότερα ή σε πραγματικό χρόνο.
Σχεδιοκίνηση σε τρεις διαστάσεις (3D animation)
Animation είναι η ταχεία προβολή μιας σειράς από εικόνες (δισδιάστατης ή τρισδιάστατης σύνθεσης) ή θέσεων ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης.Η σχεδιοκίνηση είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του φαινομένου διατήρησης της εικόνας στο μάτι επί 1/12 του δευτερολέπτου (μεταίσθημα ή μετείκασμα). Κίνηση μπορεί να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος απεικόνισης της κινούμενης εικόνας αποτελείται από ένα πρόγραμμα βίντεο ή κινουμένου σχεδίου.
Ετυμολογία του όρου «animation»
Ο όρος “animation” (στα ελληνικά αποδίδεται με τους όρους σχεδιοκίνηση, εμψύχωση και κινούμενη εικόνα) προέρχεται από την λατινική λέξη “animationem” (ονομαστική: “animatio”), ουσιαστικό της λέξης του παρελθοντικού χρόνου, που προέρχεται από το ρήμα “animare” (δηλ. εμψυχώνω). Η πρωταρχική σημασία της αγγλικής λέξης είναι η “ζωντάνια” και έχει χρησιμοποιηθεί πολύ περισσότερο από την έννοια του “κινούμενου μέσου εικόνας”.
Η χρήση της σχεδιοκίνησης
Animation χρησιμοποιείται τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στις ταινίες κινουμένων σχεδίων και τα βιντεοπαιχνίδια.
Τρισδιάστατες (3D) ταινίες κινουμένων σχεδίων
Στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων του 20ου αιώνα η τεχνική απόδοσης της κίνησης ήταν η εξής: κάθε ξεχωριστό πλαίσιο μιας ταινίας, αποτελείται από μια φωτογραφία ή ένα σχέδιο, που σχεδιάζεται πρώτα σε ένα χαρτί και κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο, κάθε σχέδιο αποτελεί την συνέχεια του προηγούμενού του.
Οι πρώτες animation movies
Οι αρχές του animation έγιναν από τους Animators της Disney τη δεκαετία του 1930. Αυτές οι αρχές αποτελούν και το θεμελιώδη λίθο κάθε επιτυχημένης σχεδιοκίνησης χαρακτήρων.
Πρώτη παρουσίαση 3D CGI και η δημιουργία 3D ταινιών για το εύρη κοινό
Το 1960, ο William Fetter, υπάλληλος της Boeing, Co. εφηύρε τον όρο «computer animation/graphics»Τα πρώτα 3D CGI (computer generated images) παρουσιάστηκαν στο κοινό με την ταινία FutureWorld το 1976 των Ed Catmull και Fred Parke.Η πρώτη εξ’ ολοκλήρου τρισδιάστατη ταινία ήταν το Toy Story. Η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1995 με παραγωγό εταιρία την Pixar και διανομή της Disney Animation.
Το μέλλον και ο τεσσάρων διαστάσεων κινηματογράφος
Ο τεσσάρων διαστάσεων κινηματογράφος (4D Cinema), είναι κάτι που θα δούμε να μπαίνει στην ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Αυτή η μορφή κινηματογράφου, περιλαμβάνει πέρα τις δυο διαστάσεις (την οθόνης και της τρίτης μέσω των γυαλιών), μια τέταρτη που θέλει να παίξει με άλλες αισθήσεις του κοινού πέρα από τα μάτια. Ως αποτέλεσμα, η καρέκλα στον 4D κινηματογράφο μπορεί να δονείται, σταγόνες νερού μπορεί να πετάγονται πάνω μας όταν νερό πλατσουρίζει στην οθόνη, αλλά και αέρας, μυρωδιές, κρύο και ζέστη μπορεί να είναι από τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να ζήσει το κοινό την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία και να «μπει» μέσα στον κόσμο του έργου.
Τελικές σκέψεις
Τα digital και visual effects, καθώς και οι τριών και τεσσάρων διαστάσεων απεικονίσεις βοηθούν σίγουρα την ολοκλήρωση και την συμπλήρωση του σκηνοθετικού οράματος καθώς και το ξύπνημα τον αισθήσεων του θεατή. Πρέπει όμως σίγουρα να υπάρχει και μια σωστή σκηνοθεσία, ερμηνείες, μοντάζ αλλά και φωτογραφία ώστε οι ταινίες να μην είναι απλά ένα οπτικό θεματικό πάρκο αλλά να είναι και ποιοτικές και να περιέχουν ουσία.
[Τίτλος Άρθρου:Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η δημιουργία τρισδιάστατων ταινιών]
[Αρθρογράφος: Χρήστος Αρφάνης]
[Πρώτη δημοσίευση: 13 Απριλίου 2020 στο Three Pixels Lab.]
[Πρώτη δημοσίευση στο Medium.com: 13 Απριλίου 2020]
[Πηγή στο Three Pixels Lab Media Production: https://threepixelslab.gr/movies-series/61417/dimiourgia_trisdiastaton_tainion/]