ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ

Christos Arfanis
2 min readSep 21, 2022

--

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ γράφει η Μαρία Αγραπίδου

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μου για το θέατρο… Την αγάπη μου για την αμεσότητα των ηθοποιών με το κοινό και την ανθρώπινη επαφή.
Το θέατρο αποτελούσε από την αρχαιότητα την κυρία μορφή διασκέδασης για τους ανθρώπους. Αν και όλους τους ρόλους ακόμη και τους γυναικείους τους έπαιζαν άντρες, οι γυναίκες είχαν πάντα έναν σημαντικό ρόλο στην παράσταση. Οι αρχαίοι συγγραφείς κωμωδίας και τραγωδίας ήταν άνθρωποι αξιοσέβαστοι στην κοινωνία και μέσα από τα θεατρικά κείμενα περνούσαν διάφορα μηνύματα. Μπορεί να τους αποκαλέσει κάνεις πρωτοπόρους για την εποχή τους και σίγουρα διαχρονικούς για τη δική μας.
Το ξεκίνημα για «κριτική» των θεατρικών έργων που έβλεπα έγινε από την επιθυμία μου να σχολιάσω την παράσταση που έβλεπα. Δε θεωρώ τον εαυτό μου κριτικό θεατρικών έργων γιατί πολύ απλά ΔΕΝ κρίνω ή μάλλον δεν κατακρίνω.
Εκτιμώντας τη συλλογική προσπάθεια των ηθοποιών, τις ατέλειωτες ώρες πρόβας χωρίς αμοιβή και ένσημα ένα μόνο μπορώ να πω: ευχαριστούμε που ψυχαγωγείτε την ψυχή μας!
Διαφωνώ κάθετα με την κακοπροαίρετη κριτική που δε σέβεται την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων όταν αυτή η προσπάθεια δεν προσβάλει και δεν αλλοιώνει τα γεγονότα. Είναι επιλογή του κάθε ανθρώπου να πει την αρνητική του γνώμη αρκεί να γίνεται με όμορφο τρόπο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίοδο του απαγορευτικού που δεν μπορούσαμε να συναντήσουμε ο ένας τον άλλο και να απολαύσουμε μια θεατρική ή μουσική παράσταση… Πόσο υπέφερε η ψυχή μας και πόσο μοναξιά αισθανθήκαμε όλοι μας!
Ας είμαστε λοιπόν ευγνώμονες που βλέποντας μια παράσταση μπορούμε να ξεχάσουμε τα προβλήματα μας και να ταξιδέψουμε σε κόσμους φανταστικούς ταυτίζοντας τον εαυτό μας με διάφορους χαρακτήρες.
Μια καλοπροαίρετη κριτική μπορεί να κάνει τους άλλους καλύτερους γιατί τους δίνει κίνητρο να βελτιωθούν και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.
Κλείνοντας, έχω παρατηρήσει πως την ώρα εργασίας η μουσική έχει ευεργετική επιρροή στους ασθενείς και σε μένα. Η ιατρική με τη 7η τέχνη είναι άμεσα συνυφασμένες από αρχαιοτάτων χρόνων. Εξάλλου κι εμείς οι οδοντίατροι είμαστε καλλιτέχνες όταν «ζωγραφίζουμε» ένα όμορφο χαμόγελο!

Κείμενο και κεντρική φωτογραφία: Μαρία Κ. Αγραπίδου — Χειρουργός Οδοντίατρος * Πρόεδρος Επιτροπής Επιστημονικού Περιοδικού ΟΣΠ, μέλος ΔΣ

Μείνετε συντονισμένοι στο EntertainmentNewsGR για περισσότερα!

Originally published at https://www.entertainmentnews.gr on September 21, 2022.

--

--

Christos Arfanis

Filmmaker (film producer, screenwriter, film director) and entertainment author/journalist.